Tuesday, November 21, 2006

ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ-Η τροφή Θαύμα

Πρόκειται να γίνει κατανοητό παρα κάτω γιατί το μικροσκοπικό αυτό φύκι θεωρούνταν και θεωρείται τροφή και όχι συμπλήρωμα διατροφής.
Είναι γιατί από παλία ήταν γνωστό στους Ιθαγενέις της Κεντρικής Αμερικής σαν βασικό συστατικό της διατροφής τους και αυτό όχι τυχαία, γιατί όπως σήμερα πλέον έχει αποδειχθεί η σπιρουλίνα είναι πηγή υψηλής συγκέντρωσης και ποιότητας πρωτείνης, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, μεταλλικά στοιχεία σπάνιας ποιότητας λιπαρές ουσίες απαραίτητες για τον νευρικό ιστό κ.ά.
Ενδιαφέρουσα είναι η δράση της πάνω στον ιό του AIDS του οποίου φάινεται να αναστέλλει την λειτουργία.
Το κύριο ακόμα πλεονέκτημα της είναι ότι οι βιταμίνες της και τα μεταλλικά άλατά της σαν πηγή δνε είναι συνθετικά αλλά 100% φυσικά και σε καμμία περίπτωση δεν περιέχουν τοξικά κατάλοιπα.
Τρεις μόνον παραγωγοί σπιρουλίνας υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Οι δύο είναι Ελληνες με έδρα παραγωγής και καλλιέργειας την Νιγρίτα Σερρών.

Η ΤΡΟΦΗ
Οπως αναφέρθηκε προηγουμένωςη Σπιρουλίνα είναι ένα μικροσκοπικό νηματώδες κυανοπράσινο μικροφύκος (microalgae) του γλυκού νερού που όμως μπορεί να αναπτυχθεί και στο θαλασσινό.Επιστημονικότερα ανομάζεται arthrospira (Αρθροσπείρα) και ανήκει στα κυανοβακτήρια.
Εκ πρώτοις εντυπωσιάζει με το βαθύ πράσινο χρώμα της το οποίο τονίζει τα μέρη που ευδοκιμεί και τα χαρακτηρίζει. Το χρώμα αυτό το οφείλει σε μιά χρωστική, την πρωτείνη φυκοκυανίνη που είναι ισχυρό ανιοξειδωτικό αλλά και την χλωροφύλλη ουσία γνωστή που χαρακτηρίζει τα φυτά και που είναι δέκτης ισχυρής ηλιακής ενέργειας.
Από διατροφική άποψη αποτελεί την πλουσιότερη σε πρωτείνη "πράσινη τροφή".
Περιέχει 5% λιπαρά χωρίες καθόλου χοληστερόλη, ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων βρίσκεται σε μορφή των απαραίτητων για την υγεία ω-6-λιπαρών οξέων, κυριώς λινολεικών και γ-λινολενικού οξέος.

Είναι εκπληκτικό πράγματι, πώς ένα τόσο μικρός οργανισμός, μπορέι να κρύβει τόσες πολλές βιταμίνες και τόσα άλλα στοιχεία, και μάλιστα στην ιδανική αναλογία για τον ανθρωπινο οργανισμό, ώστε δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για θάυμα της φύσης δώρο στον άνθρωπο.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ
  • Εχει 60-70% περιεκτικότητα σε πρωτείνη.αντίστοιχα η περιεκτικότητα σε πρωτείνη άλλων τροφών είναι η σόγια 35%, σκόνη γάλακτος 35%, κρέας 15-25%, αυγά 12%, δημητριακά 8-14%
  • Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β12 είναι 2-6 φορές περισσότερη από το ωμό βοδινό συκώτι
  • περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το ωμό σπανάκι και 28 φορές παρισσότερο από το ωμό βοδινό συκώτι
  • Είναι 3 φορές περισσότερο πλούσια σε βιταμίνη Ε από το ωμό φύτρο σιταριού και λεχει 49% καλυτερη απορρόφηση από την συνθετική βιταμίνη Ε
  • 25 φορές υψηλότερη περιεκτικότητα β-καροτίνης από ότι τα ωμά καρότα
  • Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα της είναι τρεις φορές περισσότερα από ότι στο λάδι νυχτολούλουδου
  • Η περιεκτικότητά της σε χλωροφύλλη είναι 5-30 φορές υψηλότερη από τον σπόρο άλφα-άλφα, το σταρόχορτο και το κριθαρόχορτο.
ΠΑΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ
Υπάρχουν αναφορές ότι είχε ευρεία χρήση στο διαιτολόγιο των Αζτέκων στο Μεξικό εδώ και 400 χρόνια.
Στις μέρες μας αποτελεί τροφή της φυλής kanembu στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στη Δημοκρατία του Τσαντ στην Αφρική. Εκει πωλείται σαν αποξηραμένο είδος ψωμιού και ονομάζεται "dihe".
Για την καλλιέργεια του προς μαζική παραγωγή εδώ και είκοσι χρόνια χρησιμοποιούνται μεγάλες δεξαμενές αλλά και συγκεντρώσεις σε φυσικές λίμνες. Η σημερινή παγκόσμια παραγωγή ξεπερνά τους 3000 τόνους.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Μπορέι να καταναλωθεί και ως πρόσθετο σε διάφορα είδη τροφίμων (ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, χυμού κλπ) αλλά μπορέι να χρησιμοποιηθεί και ως άριστη ζωοτροφή, ως τροφή σε υδατοκαλλιέργειες, ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χρωστικών τροφών και καλλυντικών, για φθορίζοντες δείκτες σε ιατρικά τεστ καθώς και για την παραγωγή ενζύμων στην Μοριακή Γενετική..
Είναι ασφαλέστατο διατροφικό προιόν και αυτό έχει αποδειχθεί τόσο από εκτενείες τοξικολογικές μελέτες όσο και από την μακροχρόνια κατανάλωσή της ανα τους αιώνες.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ-ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Αυτές οφεόλονται στις δύο κύριες ουσίες που συγκεντρώνη η Σπιρουλίνα την ΦΥΚΟΚΥΑΝΙΝΗ και την ΣΠΙΡΟΥΛΑΝΗ.
Η φυκοκυανίνη είναι η κυτριότερη πρωτείνη της σπιρουλίνας. Είναι μία φυκομπιλιποπρωτείνη επειδή περιέχει μία κυανή χρωστική, το τετραπυρρολικό χρωμοφόρο κυανομπιλίνη, στο οποίο οφείλεται το βαθύ κυανουν χρώμα της πρωτείνης αυτής. Συμμετέχει στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης μαζι με την φυκομπιλιποπρωτείνη αλλοφυκοκυανίνη και τη χρωστική χλωροφύλλη.
Η σπειρουλάνη είναι ένας θειικός πολυσακχαρίτης μεγάλου Μοριακού βάρους και αποτελείται από απλά σάκχαρα, παράγωγα της ραμνόζης, ξυλόζης καθώς και ουρονικά οξέα.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Τα κύρια αντιοξειδωτικά συστατικά είναι η φυκοκυανίνη, σπειρουλάνη, το β-καροτένιο, και ορισμένες πολυφαινόλες.
In vitro έχει αποδειχθεί ότι η φυκοκυανίνη δεσμέυει τις πολύ δραστικές ρίζες του υδροξυλίου και υπεροξειδίου, καθώς και τα δραστικά υπεροξυνιτρώδη ιόντα. παρεμποδίζει την οξείδωση λιπιδίων καθώς και εκλεκτικά τη δράση του ενζύμου κυκλοοξυγενάση-2 COX-2, το οποίο είναι υπεύθυνο για διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις και υπερεκφράζεται σε διάφορους τύπους καρκίνου.
Η σπιρουλάνη δεσμεύει ρίζες υδροξυλίου και λιπιδίων καθώς και τις ελεύθερες ρίζες DMPD και ABTS.

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ερευνες σε ανθρώπινα κύτταρα αλλά και σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 1γρ σπειρουλίνας την ημέρα προκαλεί πλήρη εξάλειψη βλαβών λευκοπλακίας (προκαρκινική βλάβη βλεννογόνου του στόματος). Η φυκοκυανίνη επάγει απόπτωση (κυτταρικό θάνατο) ανθρώπινων κυττάρων λευχαιμίας, ενώ η σπειρουλάνη μειώνει την μεταστατικότητα στον πνέυμονα κυττάρων μελανώματος.Παράλληλα εκχύλισμα πολυφαινολών σπιρουλίνας αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ανθρώπινων κυττάρων ηπαττώματος (όγκος ήπατος).
Πρόσφατα άρχισε να δοκιμάζεται η χρήση της χρωστικής φυκομπιλίνης για τη στοχευμένη δημιουργία ελέυθερων ριζών, με΄τα από διέγερσή της με γωτεινή ακτινοβολία με σκοπό την καταστροφή καρκινικών όγκων (φωτοδυναμική θεραπεία)

ΚΑΤΑ ΤΟΥ AIDS
Η πλέον ενδιαφέρουσα ιδιότητα της σπιροθλίνας και ιδιαίτερα της σπιρουλάνης είναι η ικανότητά της να παρεμποδίζουν την ανάπτυξη του ιού HIV-1, καθώς και άλλων ιών.
Μελέτες σε ανθρώπους έδειξαν ότι η κατανάλωση 5γρ σπειρουλίνας την ημέρα αυξάνει το επίπεδο IgE στο σίελο ανθρώπων, ενώ κανονικοποιει τα επίπεδα IgE στο αίμα (μείωση αλλεργικών αντιδράσεων).Παράλληλα προστατεύει έναντι της αλλεργικής ρινίτιδας. Η κατανάλωση σπειρουλάνης οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων IFNγ.Επίσης και τα επίπεδα της IL1 και του νεκρωτικού παράγοντα των όγκωνTNFα στα ανθρώπινα κύτταρα Τ.

ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΩΝ
Λόγω των ανωτέρω ιδιοτήτων που εκτέθηκαν, η σπιρουλίνα προσέλκυσε την προσοχή των ερευνητών της NASA για κάποιο υποκατάστατο της υψηλής απαιτήσεων διατροφής των αστροναυτών, κατά τις μακροχρόνμιες παραμονές τους στους διαστημικούς σταθμούς.
H NASA ακόμη μαζί με άλλες συνεργαζόμενες Εθνικές Διαστημικές Υπηρεσίες, σχεδιάζει ένα "Ελεγχόμενο Οικολογικό Σύστημα Υποστήριξης Ζωής" το οποίο θα παρέχει οξυγόνο και τροφή στους αστροναύτες και θα ανακυκλώνει τα απόβλητα, ανθρώπινα και μη, με τη βοήθεια διαφόρων βακτηρίων, κατά την διάρκεια των διαπλανητικών ταξιδίων.
Ενα παρόμοιο Ευρωπαικό πρόγραμμα ονομάζεται MELISSA και υποστηρίζεται από την Ευρωπαική Υπηρεσία Διαστήματος (ESA).στο σύστημα αυτό υποστήριξης της ζωής προβλέπεται η ανάπτυξη μικροοργανισμών και η σπιρουλίνα έχει τον κεντρικό ρόλο στην όλη διαδικασία.

γιά τη σπιρουλίνα της περιοχής Νιγρίτας Σερρών να πούμε εν συντομία ότι η ιδέα της παραγωγής ξεκίνησε το 1992 έπειτα από 10ετη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του τμήματος Γεωλογίας-Γεωθερμίας και του Ινστιτούτου Γεωμεταλλευτικών Ερευνών. ο καθηγητής του Αριστ.Παν.Θεσσαλονίκης Δρ.Μιχαήλ Φύτικας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω περιοχή είναι όχι μόνον ιδανική για την παραγωγή σπιρουλίνας, αλλά αποτελεί και την μοναδική περιοχή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης που συνδυάζει αρμινικά τις παραμέτρους καλλιέργειας του κυανοπράσινου φύκους.
Οι δυό Σερράιοι παραγωγοί με τους οποίους η NASA αλλά και η Ρώσικη Διαστημική Υπηρεσία ήλθαν σε επαφή είναι οι Μιχάλης Ζουλουμίδης και Βαγγέλης Κολτσιάκης.
το αρθρο βασίστηκε κυριώς σε στοιχεία που έχουν παραχωρηθεί απο τον Δρ Θεόδωρο Σωτηρούδη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας του Εθν.Ιδρ.Ερευνών, και που η Μαρ.Γιαννακάρα επιμελήθηκε για το περιοδικό Pharma News

263 comments:

«Oldest   ‹Older   201 – 263 of 263
G. k said...

Μπορει καποιος να γραψει με 1.5 γραμμαριο σπιρουλινας την ημερα (4 χαπια χ 400 μιλιγραμ) αναλυτικα τι πρωτεινες, βιταμινες, σιδηρο κτλ... σου δινει η σπιρουλινα και σε τι ποσοστο απο αυτο που πρεπει να λαμβανει ο οργανισμος ημερησιως?

Και τελος μπορω να την παρω αμεσως μετα το φαγητο (πρωινο - μεσημεριανο) η πρεπει να την παιρνω αρκετη ωρα πριν?

Ευχαριστω εκ των προτερων σε οποιον απαντησει!

Unknown said...

Καλησπερα:)
Στελλα
Ηθελα και εγω να κανω μερικες ερωτησουλες...
Ειμαι 37 Ετων με 2παιδια ,η ζωη μου ακρως καθηστικη διοτι εχω μαγαζι και ειναι ανοιχτο 19 ωρες,Περσι επαθα κατι σαν προωρη γηρανση απο την αυπνια προφανως,3εκινησα λοιπον αυτο το κολαγονο που διαφημιζουν αισθανομαι πολυ καλυτερα θα ελεγα,το πινω 8 μηνες παραλληλα ομως υποφερω απο σιδηροπαινικη αναιμια λεω υποφερομαι διοτι περνω χαπι για το σιδηρο απο 14 ετων και με εχει κουρασει θα ελεγα,οταν το σταματαω αρχιζει η πτωση στα μαλλια μου και η αδυναμια..
Τωρα ξεκινησα σπιρουλινα αλλα οταν παιρνω 2 χαπια με πειραζει ενω με ενα αισθανομαι μια χαρα...
ποια ειναι η συμβουλη σας? σας ευχαριστω εκ των προτερων:)

Unknown said...

Καλησπερα:)
Στελλα
Ηθελα και εγω να κανω μερικες ερωτησουλες...
Ειμαι 37 Ετων με 2παιδια ,η ζωη μου ακρως καθηστικη διοτι εχω μαγαζι και ειναι ανοιχτο 19 ωρες,Περσι επαθα κατι σαν προωρη γηρανση απο την αυπνια προφανως,3εκινησα λοιπον αυτο το κολαγονο που διαφημιζουν αισθανομαι πολυ καλυτερα θα ελεγα,το πινω 8 μηνες παραλληλα ομως υποφερω απο σιδηροπαινικη αναιμια λεω υποφερομαι διοτι περνω χαπι για το σιδηρο απο 14 ετων και με εχει κουρασει θα ελεγα,οταν το σταματαω αρχιζει η πτωση στα μαλλια μου και η αδυναμια..
Τωρα ξεκινησα σπιρουλινα αλλα οταν παιρνω 2 χαπια με πειραζει ενω με ενα αισθανομαι μια χαρα...
ποια ειναι η συμβουλη σας? σας ευχαριστω εκ των προτερων:)

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

G.K
Να διευκρινησω οτι η σπιρουλινα δινει αμινοξεα (τα διμικα των πρωτεινων) για να δομησει ο ιδιος ο οργανισμος.
Τωρα ποσο σου δινει κανε τον πολλαπλασιασμο αναλογα με τι γραφει πανω η ετικετα του προιοντος .
να σημειωσω και να επαναλαβω

Τιποτα δεν αντικαθιστα την καθημερινη τροφη μας.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Στελλα
σιγουρα οι ρυθμοι πρεπει να πεσουν . Οτι και να παρεις το σωμα δεν αντεχει .
αν μπορεις διορθωσε .. εστω και μια με δυο ωρες παρα πανω θα ειναι ανασα
Εννοειται οτι αφαιρεις τελειως το αλκοολ και προσεχεις τη διατροφη
Ο οργανισμος σου χρειαζεται στηριξη
Δεν μπορω να καταλαβω τι ειναι αυτο που σε πειραζει με τα δυο χαπια και τι δεν σε πειραζει με το ενα .
μου φαινεται λιγο παραξενο . το μονο που μπορει να σου κανει ειναι κατι απο το γαστρεντερικο αλλα και με δυο χαπια μονο μου φαινεται λιγο παραξενο .

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

Γεια σας και παλι
Στελλα
Μα δεν ειπα πως πεινω αλκοολ
Ειπα πως εχω κουραστει απο την αναιμια και οτι και να παρω δεν γινετε κατι...
Επισης ειπα πως πινω σπιρυλινα αλα ενα χαπι διοτι αισθανομαι ασχημα με δυο και δεν καταλαβαινω και εγω τον λογο,οσο αφορα την αναιμια μου πινς χαπια σιδιρου-φολικο οξυ-ποσιμο κολαγονο για την ασθριτιδα στον σπονδυλα που εχω και την πτωση στα μαλλια μου, 8α η8ελα να μου απαντησετε εαν δεν υπαρχει προβλημα για ολα αυτα και εαν η σπιρουλινα ειναι περιτη..
ΥΓ¨δεν πινω αλκοολ και το φαγητο μου ειναι ακρως σπιτικο:)
Σας ευχαριστω και παλι:D

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Στελλα
Δεν εγινα ισως κατανοητος. Το αλκοολ το ανεφερα γιατι πολλοι ανθρωποι με εξαντλητικξους ρυθμους δουλειας καταφευγουν στο αλκοολ το βραδυ προν πεσουν για υπνο για να χαλαρωσουν.΅ιναι μια παγιδα αυτο.
Λοιπον επειδη και παλι δεν καταλαβα τι σε πειραζει απο τη σπιρουλινα αν παρεις δυο χαπια την ημερα, αλλα και δεδομενου οτι ηδη παιρνεις σκευασμα σιδηρου και φυλλικο για την αναιμια σου, καλυτερα να τη σταματησεις. Θα ελεγα να παρεις σκευασμα Ιπποφαους για στηριξη του οργανισμου σου που και για την τριχοπτωση βοηθαει αλλα και εχει αποδειχθει οτι εχει αντιφλεγμονωδη δραση (για τη σπονδυλοαρθριρτιδα σου )

Anonymous said...

θελω να ρωτησω γιατι υπαρχει τετοια διαφορα στην τιμη τησ ελληνικησ σπιρουλινασ σε σχεση με την αυστραλεζικη π.χ που τα 180 δισκια εχουν την ιδια τιμη με τα 120τησ ελληνικησ με δεδομενω οτι και τα εξοδα μεταφορασ ειναι πολυ περισσοτερα.θελω να ελπιζω οτι δεν ειναι θεμα απληστιασ γιατι ετσι θα σπρωχνουν τον καταναλωτη στο ξενο προιον με κοστοσ και την εξαγωγη συναλαγματοσ.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Υπαρχει σιγουρα τεραστι διαφορα στην ποιοτητα . Ειναι αποδεδειγμενα οτι η Σπιρουλινα της Νιγριτας Σερρων ειναι η καλυτερη στον κοσμο.
αλλα αραγε γιατι τα εισαγομενα τυρια ειναι φθηνοτερα απο τα εγχωρια?

Αν θελεις να φας φετα πχ θα προτιμησεις μια τυπου φετας τυρι Δανιας?

G. k said...

Θαναση Γκικα αγορασα ενα κουτι ελληνικη βιο σπιρουλινα και δεν εχει κανενα χαρτι μεσα που να γραφει κατι για το τι περιεχει! Ουτε απο εξω στην συσκευασια!

Αυτο ειναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!

Το δευτερο ειναι οτι εψαξα στο web site της εταιριας που την κατασκευαζει και γραφει....

Περισσότερο από 100% της ημερήσιας απαιτούμενης
ποσότητας των απαραίτητων αμινοξέων για
έναν ενήλικα περιέχονται σε 36 g περίπου σπειρουλίνας. Με ημερήσια κατανάλωση 10g σπειρουλίνας ένας ενήλικας λαμβάνει επίσης το 10-14% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης πρωτεΐνης....

που σημαινει οτι το 1.5 γραμμαριο που ειναι η συνιστωμενη ημερησια δοσολογια σπειρουλινας (4 χαπακια απο 400 μιλιγραμμαρια το καθε ενα ) σου δινουν περιπου το 1% της ποσοτητας της πρωτεινης που χρειαζεται ο οργανισμος μας.... δηλαδη ΤΙΠΟΤΑ!!!

Τωρα οσον αφορα τις βιταμινες και τον σιδηρο....

Οι βιταμες Α, Β12, ο φωσφορος και ο σιδηρος (50% της συνηστωμενης ημερισιας ποσοτητας) ειναι σε επαρκεις ποσοτητες ετσι ωστε να ωφεληθει ο οργανισμος!

Τι αλλο περιεχει και σε τι ποσοτητες δεν το γνωριζω. Εκει νο παντως που θελω να μαθω ειναι το 1 γραμμαριο σε χαπι ποσα γραμμαρια ξηρη μαζα σπιρουλινας αντιστοιχει???

Ο οργανισμος ενος μη ασκουμενου ατομου χρειαζεται καθημερινως
1 γρ. πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
Ενδεικτικα να αναφερω οτι ενα στηθος απο κοτοπουλο περιπου 100 γραμμαρια σου δινει περιπου 30-40 γραμμαρια πρωτεινης!!!! Επισης ο σολομος (οχι ο Διονυσιος!) και ο τονος περιεχουν ΚΑΛΗ ποσοτητα (20-30γραμμαρια) πρωτεινης!

Οποτε η σπιρουλινα τρωει κατι σφαλιαρες ασυλληπτες!!!

Και αυτο διοτι μπορεις να φας 100 γραμμαρια κοτοπουλο.... αμα ομως φας 100 γραμμαρια σπιρουλινα ΤΟΤΕ οι βιταμινες Α, Β12, ο φωσφορος και ο σιδηρος ξεπερνουν κατα πολυ την συνηστωμενη ημερησια δοση κατι που σημαινει οτι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ (σε εισαγωγικα) να παιρνεις 100 γραμμαρια σπιρουλινας!

Αυτα τα ολιγα... οποιος ξερει κατι παραπανω ας γραψει!!!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

G.k
Φυσικα και δεν είναι λογικό απο ένα φυκος να μας δίνει αποκλειστικά και αναλογικά τη ζωικη πρωτεΐνη που μας δίνει το κρέας. Μας δίνει όμως τα υψηλής ποιότητας άμινοξεα για να συνδέσουμε πρωτεΐνη στο σώμα.
Ούτε φυσικα προσπαθείς να τραφεις αποκλειστικά με σπιρουλινα. Αν την σπιρουλινα τη χρησιμοποιεί η ΝΑΣΑ για τους αστροναύτης φαντάζομαι αφαιρούν τον παρα πάνω σίδηρο και την βιτ Α που θα δημιουργούσε πρόβλημα. Εμείς δεν είμαστε αστροναύτες. Εμείς την προτιμαμε για συγκεκριμένους σκοπούς αέροβιας άσκησης π.χ η περιπτώσεις αναιμιων ή ακόμα πνευματικής εργασίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Πάντα σαν συμπλήρωμα της βασικής διατροφής μας και όχι ως κυρία διατροφή!! Προς Θεού!! Δεν γίνεται αυτο με τίποτα και ποτέ!!
Τώρα δεν είμαι σίγουρος αλλα νομίζω οτι τα χαπακια είναι σχεδόν 100% συμπυκνώμενα φυκος. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να πάρεις τηλ τους παραγωγούς και τον επιστήμονα που επιβλέπει την παραγωγή να σου λύσει περαιτέρω απορίες.

Anonymous said...

καλησπερα φιλε!θελω να παρω κιλα,κανω γυμναστικη,με τη σπιρουλινα θα εχω αποτελεσμα?μαζι με φαγητο....λιγο!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σίγουρα θα σε βοηθήσει για τη μυϊκή σου μάζα και το γυμναστήριο, αλλα για το θέμα των κιλών πάρε και οδηγίες διατροφολογου. Δεν είναι τόσο απλή υπόθεση όσο φαίνεται ..

Anonymous said...

Γεια! Ηθελα να ρωτησω αν οι χρονιοι φορεις ηπατιτιδας Β μπορουν να παιρνουν σπιρουλινα...
Ειμαι φορεας κ επειδη εργαζομαι πολλες ωρες την ημερα σε δυσκολες συνθηκες, παιρνω καθε πρωι μια ταμπλετα. Μηπως αντι να βοηθαω τον οργανισμο μου, επιβαρινω το συκωτι μου? Ευχαριστω πολυ! Μαρια

Anonymous said...

Γεια! Ηθελα να ρωτησω αν οι χρονιοι φορεις ηπατιτιδας Β μπορουν να παιρνουν σπιρουλινα...
Ειμαι φορεας κ επειδη εργαζομαι πολλες ωρες την ημερα σε δυσκολες συνθηκες, παιρνω καθε πρωι μια ταμπλετα. Μηπως αντι να βοηθαω τον οργανισμο μου, επιβαρινω το συκωτι μου? Ευχαριστω πολυ! Μαρια

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Μαρία
Καταρχήν ένα χάπι την ημέρα είναι τίποτα. Η λειτουργία του συκώτιου ειδικά στις ημτιτιδες επιβαρύνεται απο το αλκοόλ τα βαριά τηγάνι τα και λιπαρά φαγητά. Όλα τα αλλα είναι οκ. Εγω πάντως θα σου συνιστούσα να έπαιρνες για τόνωση της ημτικης λειτουργίας συνεχώς και για πάντα σκευάσματα γαιδουραγκαδου ... Milk thistle .δες και το σχετική ανάρτηση σε αυτο το blog

Φίλος said...

Καλημέρα,

Συγχαρητήρια για τον ωραίο τρόπο που διαχειρίζεστε την συζήτηση.
Παρακολούθησα την συζήτηση για το κατά πόσο επιτρέπεται να παίρνει κάποιος Ιπποφαές και σπιρουλίνα και θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει για την περίπτωση χαπιών (3την ημέρα μετά από κάθε γεύμα) CLA των 1000. Μπορούν να συνδυαστούν αυτά τα 2;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φίλε Σευχαριστω
Αν δεν κάνω λάθος το CLA δεν έχει δοσολογια μάξιμουμ δυο την ημέρα? δες το λίγο. Δεν υπάρχει λόγος να παίρνεις παραπάνω. Τουλάχιστον για όσο το παίρνεις συνδύασε το με το ιπποφαες . Τη σπιρουλινα ας την για αργότερα..

Anonymous said...

Καλημέρα,
Έχω στείλει και πριν δύο μέρες σχετικό σχόλιο αλλά δεν το είδα αναρτημένο οπότε το ξαναστέλνω μήπως και δεν έφτασε ποτέ.
Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση,
Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να παίρνω σπιρουλίνα και CLA κάψουλες ταυτόχρονα. Ή πολυβιταμίνες και CLA ταυτόχρονα ή πολυβιταμίνες και σπιρουλίνα ταυτόχρονα.
Ευχαριστώ πολύ

Anonymous said...

Κυριε Σακη καλημερα και σας ευχαριστω εκ των προτερων για τον χρονο σας.Ειμαι γυναικα 39 με φυσιολογικο βαρος και περνω σπιρουλινα 3χρονια προσφατα ανακαλυψα το ιχθυελαιο που ερευνες λενε ποσο καλο κανει στον οργανισμο για τα ω3 λιπαρα του και οτι ερευνητες προτεινουν ολοι να το περνουμε σαν συμπληρωμα στην καθημερινη μας διατροφη.Θα ηθελα την γνωμη σασ και αν το ξεκινησω να το παιρνω μαζι με την σπιρουλινα?μπορειτε να μου προτεινετε καποια εταιρεια ως καλη γιατι διαβασα οτι μερικα ιχθυελαια εχουν βαρεα μεταλα διοξινεςκ.λ.π.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Το αγνο μας ελαιολαδο κανει επισης πολυ καλη δουλεια. Αν δεν υπαρχει ιδιαιτερος λογος . Δεν θα στα συστηνα. Τρωγε ψαρακι δυο φορες την εβδομαδα και ειναι το ιδιο.
Εχεις δικιο για τα βαρεα μεταλλα . που συσσωρευονται στις βορειες θαλασσες
Αν θα παρεςι θα πρεπει να ψαξειςεταιρια που καθαριζει τα ιχθυελαια

Εξαρχος said...

Παιρνω σπιρουλινα και μαζι hair vit για τα μαλλια μου, τα οποια νομιζω οτι αρχιζουν και αραιωνουν. Μηπως να σταματησω 1 απο τα δυο συμπληρωματα? Η Bio Spirulina που παιρνω γραφει οτι η η συνιστωμενη δοση ειναι 6-9 ταμπλετες την μερα( Η κάθε ταμπλέτα ειναι 334 mg). Εγω παιρνω 2 μηπώς ςίναι λίγο?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Εξαρχε. καλημερα. Δεδομενου του σιδηρου που περιεχεται στη σπιρουλινα και που βοηθαει επισης στην τριχοπτωση καντες 4 την ημερα αν οχι 5 .

Anonymous said...


Σακη καλήμερα .
Απο Ελενα

Ειμαι 60 ετων με ζαχαρο χοληστερινη και πιεση . Μπορω να παιρνω σπιρουλινα και ποσο την ημερα

Ευχαριστω παρα πολυ εκ των προτερων

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Η σπιρουλινα δεν επηρεάζει ούτε σακχάρο ούτε χοληστερίνη. Στην ηλικία των 60 μάλλον γενικό καλο θα κανει.
Πάντως για το σακχάρο δοκιμάστε την κανέλα και τσάι ριγανης

Αναστασία said...

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά σε όλους!
Συγχαρητήρια για το Blog σας. Η αλήθεια είναι πως η σπιρουλίνα είναι η τροφή θαύμα. Καταναλώνω (παράλληλα με σωστή ισορροπιμένη διατροφή) ελληνική σπιρουλίνα σε μορφή χαπιών εδώ και δυο περίπου μήνες και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά! Τα ερώτηματα μου είναι τα εξής:
Για πόσο καιρό μπορώ να καταναλώνω σπιρουλίνα? Ποιά είναι η καλύτερη μορφή κατανάλωσης και αν υπάρχει διαφορά στα θρεπτικά συστατικά(κάψουλα, σκόνη, φυσική)?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Αναστασία

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αναστασια χαιρομαι που το ακουω
Αν τρεφεσαι σωστα οπως λες μπορεις να τη διακοπτεις για περιπου δυο μηνες και μετα για ενα διμηνο παλι. Αν και δεν υφισταται υπερδοσολογια η κατι αλλο με το προιον
Σε οποια μορφη και αν την παρεις απο την στιγμη που μιλαμε για την Ελληνικη σπιρουλινα δεν εχεις προβλημα.
Αν και νομιζω πως η ελληνικη σπιρουλινα υπαρχει μονο σε ταμπλετες.
Για ολους τους φιλους που γραφουν εδω εχω να ανακοινωσω πως υπαρχει μια τρομερη ευκαιρια για καταναλωτες καθημερινων αγορων που αναφερεται σε αμεση επιστροφη χρηματων . Επιχειρηματικα αν το δουν η επιστροφη αυξανεται αν κανουν στο δικτυο καταναλωτων δικες τους συστασεις, οποτε επωφελουνται απο τον ογκο καταναλωσης του δικτυου τους. Υποψιν οτι στην κοινοτητα αυτη των επιχειρησεων ηδη υπαρχουν Φαρμακεια, τα ΕΚΟ τα ΑΒ βασιλοπουλος τα Τζαμπο, ο Κωτσοβολος κλπ
Πληροφοριες εδω
http://mywiselinksandactivities.blogspot.gr/2013/01/lyoness.html
και οι εγγραφες ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ!! οι αμοιβες μας ερχονται απο τον ογκο του τζιρου

Anonymous said...

Αγαπητε Σακη καλησπερα. Εχω στιγμα μεσογειακης και χαμηλο αιματοκριτη ,παραλληλα εχω προβλημα με το στομαχι μου (χρονια γαστριτιδα και διαφραγματοκηλη) .μπορω να παρω σπιρουλινα και αν ναι ποια να προτιμησω?εχω ακουσει oτι η marcus ειναι η καλυτερη.
Ευχαριστω διονυσης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Για το στιγμα η σπιρουλινα φυσικα και ενδεικνυται. Μεχρι να βγει η ελληνικη των Σερρων η Marcus θεωορυνταν η καλυτερη

Anonymous said...

Ευχαριστω για την απαντηση ,και κατι ακομα που ξεχασα να ρωτησω. Παιρνω χαπια ομεπραζολης για το στομαχι ,ειναι επικινδυνο να παιρνω και σπιτουλινα ταυτοχρονα?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

κανενα προβλημα. Ετσι η αλλιως η ομεπραζολη ειναι προστατευτικη

Anonymous said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ .ΠΑΙΡΝΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΙΡΝΩ ΚΑΙ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ?
ΝΙΚΟΣ

κατερίνα said...

Γεια σας. Η απορία μου είναι εξής:
Με δεδομενο οτι δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα υγειας (περαν απο χαμηλη αιμοσφαιρινη λογω του στιγματος της μεσογειακης αναιμιας)θ θεωρειται υπερβολικο αν παιρνω τη σπιρουλινα ως συμπληρωμα θελοντας να εκμεταλλευτω τα καλα που προσφερει; Με λιγα λογια, αν ειμαι απολυτα υγειης ειναι περιττο να παιρνω σπιρουλινα;

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Κατερινα . δεν υπαρχει προβλημα δεν περνεις. αλλα. δεδομενου του στιγματος και του χαμηλου εαιματοκριτη. θα σου συστηνα να παιρνεις 4 χαπακια την ημερα 5 μερες πριν και 5 μερες μετα την περιοδο σου καθε μηνα
η σπιρουλινα εχει και πολλα αντιοξειδωτικα οφελη λογω της χλωροφυλλης που εμπεριεχει και που δινει το χαρακτηριστικο βαθυ πρασινο χρωμα της

Anonymous said...

Πολύ καλησπέρα και από εμένα!! First things first (πού λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι) Πολύ καλό το άρθρο, ενδιαφέρον και αρκετά κατατοπιστικό, συγχαρητήρια!
Στα δικά μου τώρα. Κάνω γενικά καθιστική ζωή (Η δουλειά μου δεν απαιτεί και πολύ τρέξιμο... είμαι άνεργος!!! :) )αλλά γυμνάζομαι αρκετά έντονα, στο σπίτι... Σκέφτηκα να αρχίσω να παίρνω Σπιρουλίνα κυρίως για τα ευεργετικά συστατικά που διαθέτει αλλά και για να έχω περισσότερη ενέργεια και κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και για την υπόλοιπη ημέρα. Έχω σπιρουλίνα σε σκόνη, κατά την δική σας άποψη ποιες ώρες θα πρέπει να παίρνω και τι ποσότητα?? (Σε κουταλάκια του γλυκού πάντα) Η διατροφή που κάνω δεν είναι τέλεια αλλά θεωρώ πως είναι αρκετά ισορροπημένη.

Ελπίζω σε γρήγορη απάντηση και ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
Με εκτίμηση Γιάννης

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιαννη , σωστα κανεις και αθελισαι τουλαχιστον στο σπιτι , αφου ο τροπος ζωης σου ειναι τετοιος. επισης μπορεις να ξεκινησεις να χρησιμοποιεις λιγοτερο το αυτοκινητο (αν εχεις ) και να υιοθετησεις το ποδηλατο η το περπατημα. Δεν ξερω για την δοσολογια της σκονης αλλα αν εχεις τη συσκευασια σε παρακλαω διαβασε τις οδηγιες χρησης. απο την προτεινομενη δοσολογια διαλεξε την μεση.. ειναι αρκετη για σενα.
απο τη διατροφη σου, απλα κοψε τα τηγανητα και τη καταχρηση του κρεατος. Μια φορα την εβδομαδα το κοκκινο απαχο κρεας, και τα λευκα κρεατα αρκουν. Αλλη μια φορα την εβδομαδα απαραιτητα το ψαρι.
Στα υπολοιπα καθιερωσε φρεσκες σαλατες , φρουτοσαλατες το βραδυ, και πολυ νερο τωρα που καλοκαιριαζει.
Μια που εισαι ανεργος ελα σε επικοινωνια μαζι μου στο
ghikasathan@gmail.com
skype. athanassios.ghikas

PS την σπιρουλινα μπορεις να την σταματας που και που αφου ουσιαστικο προβλημα δεν αντιμετωπιζεις . Ενα με εναμισυ μηνα διακοπης ειναι καλα

Anonymous said...

Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:
Ξέρετε ποιοι ειναι οι παραγωγοί σπυρουλινας στην Ελλάδα και τα τηλεφωνά τους;
Διότι σήμερα το πρωι με κάλεσαν και μου είπαν αν θέλω να μου στείλουν δωρεάν σπιρουλίνας παραγωγής Νιγρίτας Σερρών δωρεάν διότι κληρώθηκε το νούμερο μου με την μόνη υποχρέρωση να πληρώσω το courier, και θα ήθελα να δω εάν ισχύει αυτό ή είναι καμία απάτη.
Ευχαριστώ πολύ

Αρτεμις

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αρτεμις ..
Μου εδωσες μια αυκαιρια εδω να δωσω και τα στοιχεια των Ελληνικης εταιριας που εχω κινησει απο το Φαρμακειο . μπες και πατησε στο λινκ "επικοινωνια¨και θα βρεςι τα τηλεφωνα τους
http://hellenic-biospirulina.com/
Υπαρχει και αλλη μια εταιρια, αλλα αν παρεις αυτους και τους αναφερεις το γεγονος, θα σου πουν (παλια οι δυο εταιριες ηταν μια αφου τωρα οι δυο μετοχοι χωρισαν τις παραγωγες τους, απο οσο εμαθα )

Unknown said...

Καλησπέρα
Θα ήθελα παρακαλώ να μου πείτε εαν επιτρέπεται η πρόσληψη σπιρουλινας κατα την διάρκεια εγκυμοσύνης ή εαν αυτό ειναι κάτι για το οποίο η γυναίκα θα πρεπει να το συζητήσει αυστηρά και μόνο με τον γυναικολόγο της.
Συγνώμη για την περίπτωση που εχει ήδη αναρτηθεί η απάντηση και δεν την είδα.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φενια . Παντα μιλαμε με τον γυναικολογο, αλλα η γνωμη μου ειναι οτι δεν υπαρχει προβλημα, ισα ισα μιας που θα σου προσφερει και σιδηρο

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Φενια πολυ σωστα ο συναδελφος σου ειπε, οπως εξαλλου και εγω σςου απαντησα.. Πρωτα με τον γυναικολογο

Anonymous said...

What's up to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are fastidious in support of new people.

Take a look at my weblog: http://repairiphonemalaysia.blog.fc2.com/blog-entry-3.html

Anonymous said...

Καλησπέρα ...
Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ρωτήσω κάτι σχετικά με την σπιρουλίνα. Έιμαι φοιτητής και Προσωπικά έχω πολύ έντονη καθημερινή ζωή ..γυμνάζομαι σχεδόν καθημερινά και αρκετές φορές φτάνω τον οργανισμό μου στα άκρα... Θα ήθελα να ρωτησω αν μπορώ να παρω Σπιρουλίνα δεδομενου οτι πινώ 2 καφέδες την ημέρα και καταναλώνω αρκετό αλκοόλ μέσα στην εβδομαδα...Υπάρχουν παρενεργειες ( οπως πχ ηπατικη και νεφτικη επιβαρυνση ) με το αλκοολ η την καφεινη?

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητε φιλε !! για μενα το καλυτερο ειναι πριν ξεκινησεις σπιρουλινα ειναι να περιορισεις το αλκοολ. Ειναι μεγαλη παγιδα να σπρωχνεις τον εαυτο σου στα ορια τηε αντοχης και απο την αλλη να καταναλωνεις αλκοολ προφανως για να χαλαρωσεις . Και φυσικα το αλκοολ ειναι ακρως ηπατοτοξικο και επικινδυνο για το ηπαρ σε μακροχρονια καυημερινη χρηση ..
Ο καφες ειναι ενα φυσικο διεγερτικο ροφημα αλλα μεχρι δυο καφεδες την ημερα. Μια χρηση απολυτως λογικη στο συγχρονο life style .
Οταν επεναφερεις την ζωη σου χωρις αλκοολ τοτε το συζηταμε για την σπιρουλινα.
Οπως μου τα λες παντως θα σου συνιστουσα να κανεις ενα τυπικο ηπερηχο ανω και κατω κοιλιας και μια γενικη ιαματος που να εμπεριεχει εξεταση ηπατικων ενζυμων. .Ετσι απλα για να δεις που βρισκεσαι. Προσπαθησε τουλαχιτον να τρως πολλα εποχιακα φρουτα και φρεσκες σαλατες .

Anonymous said...

γεια σας .εχω το στιγμα,δεν τρωω σχεδον καθολου κρεας,αλλα μολισ δοκιμασα τις σπιρουλινεσ βρηκα την ενεργεια να κανω και διαιτα.ομωσ τισ παιρνω 3μηνο σταματαω για ενα μηνα και ξανα παλι.καλα κανω η οχι?ευχαριστω.σεβη

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σέβη . Καλησπέρα. Μια χαρα τα κανείς ...

Γιαννης said...

Γεια σας. Οπως γράφει κάποιος φίλος πιο πανω,και γω κανω γενικα καθιστικη ζωη. Που και που κανω διαδρομο ή λιγο ποδηλατο. Σκεφτηκα και γω να αρχισω να παιρνω σπιρουλινα για τα συστατικα που εχει και θελω να ρωτησω αν θα εχω τιποτα παρενεργειες σε συνδυασμο με βασιλικο πολτο (πρωι βασιλικο πολτο και απογευμα ενα χαπι σπιρουλινα)? Επισης ισχυει αυτο που εχω ακουσει οτι την πρωτη φορα που θα παρεις σπιρουλινα εχεις ζαλαδες και εμετο? Πρεπει να σταματησω τελειως τον καφε και το ποτο αν αρχισω σπιρουλινα? Την διατροφη μου δεν την θεωρω καλη (2-3 φορες την βδ τηγανητα,3-4 φορες την βδ κρεας). Ευχαριστω

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Γιάννη .
Όπως έχω ξαναπει τίποτα δεν αντικαθιστά την φυσικη διατροφή μας. Κι αυτη πρέπει πρώτα να προσπαθούμε να βελτιώσουμε . Το ζήτημα λοιπόν είναι , τι κανείς εσυ γιαυτο αφου ουσιαστικα το παραδέχεται οτι δεν τρέφεται σωστα .
Την στιγμη που ουσιαστικα είσαι κρεατοφαγος ( πράγμα που πρέπει να μειώσεις ) δηλ κρέας μια φορα το δεκαήμερο και ψάρι μια φορα τη εβδομάδα .. Δεν χρειάζεσαι τη σπιρουλινα .
Δεν νομίζω πάντως οτι κανει τις παρενέργειες που αναφέρεις . Α το έκανε σε κάποιον είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και οχι ο κανόνας .
Μετα . Δεν παίρνουμε ταυτόχρονα πολλα και διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής εκτός αν μας το συστήσει ειδικός . Προτιμά με να τα εναλλασουμε .
Προτείνω να συμβούλευτεις ένα διατροφολογο και να σου βάλει ένα μπούσουλα διατροφής . Θ δεις μεγάλη διάφορα ευεξία και αντοχή.

Τέλος και άσχετο .
Δεν ξέρω την ηλικία σου αλλα υπάρχει κάποια πολυ δυνατη επιχειρηματικη προταση που μπορει να κανει ο καθένας και τη δουλεύεις σε παγκόσμιο επίπεδο αν σε ενδιαφέρει στείλε μου στο ghikasathan@gmail.com

Μαριαμ said...

Καλησπερα, επαιρνα σπιρουλινα καποιας εταιριας που το καθε χαπακι περιεχει334 mg και στη δοσολογια ελεγε 6 με 9 χαπακια τη μερα.Τωρα παιρνω καποιας αλλης εταιριας που το καθε χαπακιεχει 400 mg και προτεινουν 4 την ημερα. Γιατι υπαρχει αυτη η τεραστια διαφορα στη δοσολογια??Ποια ειναι η σωστη δοση ημερισιως??
Ευχαριστω.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Me 6 χαπια 3Χ2 η 2χ2χ2 εισαι καλα και οι δυο εταιριες ειναι μεσα στα ορια απλα τα 6 ειναι οκ

zoyzoy said...

Καλησπέρα σας
στην αναζήτησή μου για τη σπιρουλίνα μου βγήκε το άρθρο σας που πολύ το χάρηκα και ενημερώθηκα πλήρως.
Δοκίμασα τη σπηρουλίνα σε μια περίοδο αποτοξίνωσης που έκανα χωρίς καθόλου ζωικά τρόφιμα όπου είδα να επιδρά στο έντερο μου πολύ δραστικά.
Εχω αναιμία λόγω στίγματος και νομίζω ότι είναι ιδανική για τον οργανισμό μου ,όμως κάπου διάβασα ότι όσοι έχουν πρόβλημα με το θυροειδή να παίρνουν σπιρουλίνα χωρίς ιώδιο.
Το πρόβλημα όμως είναι στην προσπάθειά του να πουλήσει ο κάθε έμπορος θα αναφέρει ότι είναι χωρίς ιώδιο ή θα πάρει στο λαιμό του τον ασθενή??

Ελπίζω να δεις το σχόλιο και ν'απαντήσεις!

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Σευχαριστω για τα καλα σου λογια.
κανονικα στην συσκευασια πρεπει να αναφερονται λεπτομερως τα συστατικα. Για τηνΕλληνικη Νιγριτας θα σου πω οτι επειδη το φυκος αναπτυσσεται και καλλιεργειται σε γλυκο νερο λογικα δεν περιεχει Ιωδιο. Ομως παρολα αυτα μπορεις να κανεις ενα τηλ στο επιστημονικο τμημα της εταιριας για 100% πληροφορια.
καλο σου βραδυ

zoyzoy said...

Εγώ ευχαριστώ για την άμεση απάντηση που ομολογώ δεν περίμενα.
Ο λόγος γίνεται για την spiroylina Royal είναι Ελληνική αλλά παρασκευάζεται στην Γερμανία πως μπορώ να είμαι σίγουρη??

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Και πάλι η απάντηση μου ειναι η ίδια. Διάβασε τα συστατικά , και δεύτερον προσπάθησε να επικοινωνήσεις με email η τηλ μαζι τους. Ο ταν λες γερμανικη ισως εξάγεται και συσκευαζεται εξω. Η καλλιέργεια πρεπει να ειναι ελληνικη , αλλιώς φυσικα δεν ειναι ελληνικη ...

Unknown said...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ.ΠΑΙΡΝΩ ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΕΙΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ.ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟΞΙΚΗ ΛΟΓΩ ΚΑΠΟΙΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ.ΙΣΧΥΕΙ? Η ΣΠΙΡΟΥΛΙΝΑ ΤΗΣ PROTONEX ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ?

Σοφια Α. said...

Καλησπέρα σας,
θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία, θέλω να δοκιμάσω την σπυρουλινα ως συμπλήρωμα διατροφής, μιας και λόγω της δουλείας μου δεν τρέφομαι σωστά. Επειδή όμως εχω πρόβλημα τριχοφυΐας στο πρόσωπο λογω πολιτιστικών ωοθηκών θα ηθελα να μου πειτε εαν η σπιρουλινα θα αυξήσει την τριχοφυΐα στο πρόσωπο καθως ξερω οτι δυναμώνει την τρίχα.
Ευχαριστω πολυ,
Σοφία

Αννα said...

Καλησπερα θα ηθελα να ρωτησω αν μπορει ενα παιδι 3χρονων και 10μηνων να παρει σπιρουλινα για να ανεβει ο αιματοκριτης.ρωταω γιατι η παιδιατρος μας εδωσε σιδηρο και δεν μπορει να το παρει και αν το πιει μετα κανει εμετο.η σπιρουλινα επειδη επερνα και εγω ενα διαστημα ξερω οτι δεν εχει περιεργη γευση οπως ο σιδηρος.σιδηρο μας εδωσε γιατι δεν τρωει καθολου σχεδον κρεας.ευχαριστω εκ των προτερων.

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle said...

Αγαπητη Αννα.
Δεν χανεις τιποτα να του δωσεις αλλα στην ελαχιστη δοση.(σε οποιαδηποτε ομως εντερικη ενοχληση σταματηστε το . το αναφερω σαν πιθανοτητα οχι οτι θα γινει )
επισης ποσο χαμηλο σιδηρο εχει πια το παιδι ?!!
Το οτι δεν τρωσει κρεας ( το οποιον δεν ειναι και η μονη πηγη σιδηρου για την ακτριβεια οχι η καλυτερη) δεν ειναι αιτια να του δωσει ο γιατρος σκευασμα σιδηρου.
Πχ μηπως εχει χαμηλο αιματοκιρτη φεριτινη κλπ??
Μια φορα τη βδομαδα πχ δεν τρωει μπιφτεκακια η μακαρονια μα κιμα? καταλαβαινετε τι εννοω.
Δωστε του οσπρια φακες κλπ οπως και ευγευστες φρεσκες σαλατες με πολλα πρασιαν μερη ( πλουσιοα επισης σε φυλλικο και σιδηρο

Anonymous said...

yeezy
supreme clothing
paul george
kobe 9
air jordans
moncler
alexander mcqueen outlet
cheap jordans
supreme clothing
off white shoes

«Oldest ‹Older   201 – 263 of 263   Newer› Newest»